CID BAZA ČLANOVA

powered by DEKRA ZapošljavanjeDobro došli na stranice Hrvatskog Instituta Direktora!


Hrvatski Institut Direktora je neovisna, dobrovoljna i neprofitna udruga fizičkih i pravnih osoba osnovan u Splitu, 06. srpnja 2007. god., s osnovnim ciljem djelovanja da se funkcija direktora, članova upravnih i nadzornih odbora obavlja kao zasebna interdisciplinarna profesija.

Hrvatski Institut Direktora je ravnopravni član Europske konfederacije udruženja Direktora – ecoDa i nezavisni je glas koji teži izvrsnosti u onome što radimo. Obrazovni program i konferencije, politika rada, vrednovanje radnih skupina s naglaskom na otvorena pitanja korporativnog upravljanja i njeno usuglašavanje sa Europskom Komisijom i Parlamentom su naš doprinos unutar Europske konfederacije Direktora.

Ponosni smo što je naša udruga dugogodišnji pokrovitelj znanstvene konferencije OFEL – u svezi korporativnog upravljanja. Naši članovi su aktivni u znanstveno - istraživačkoj mreži SEE CGAN za razvoj korporativnog upravljanja u jugoistočnoj Europi te u radnim skupinama ecoDa – glasu Direktora u Europi.

Pozivam sve zainteresirane da odvojite nekoliko trenutaka i istražite naš svijet pregledavanjem naše web stranice. Izuzetna mi je čast da nas kontaktirate i pridružite se našim nastojanjima razvoju korporativnog upravljanja u Republici Hrvatskoj.

S poštovanjem,

Dr.sc. Ljiljana Katičić

Predsjednica Hrvatskog Instituta Direktora

Objave

1.12.2016

Natjecaj_za_glavnog_ravnatelja_HRT-a_-30.11.2016.pdf

30.11.2016


Marić je kazao i to da je u 22 javna poduzeća potpuna blokada i da u njima treba hitno donijeti odluku o imenovanju ili predsjednika uprave ili manjeg broja članova nadzornog odbora. Potom će se u javnim natječajima, koji kreću nakon Nove godine, imenovati svi članovi i uprave i nadzornih odbora.
Do njihova imenovanja bit će prijelazno rješenje kada će se u tim tvrtkama imenovati čelnici na rok od šest mjeseci.

Bonusi i otpremnine za uprave društava u državnom vlasništvu više se neće isplaćivati na dosadašnji način da predsjednici nadzornih odbora svojevoljno odlučuju o uvjetima isplata, već će nadzorni odbori po tom pitanju dobiti upute od resornog ministarstva, kazao je Marić.

http://lider.media/aktualno/biznis-i-politika/hrvatska/goran-maric-umjesto-upravljanja-prelazimo-na-gospodarenje-drzavnom-imovinom/


27.11.2016


ODLUKU O IZMJENAMA ODLUKE O UVJETIMA I POSTUPKU ZA IZBOR I/ILI IMENOVANJE KANDIDATA ZA ČLANOVE NADZORNIH ODBORA U TRGOVAČKIM DRUŠTVIMA OD STRATEŠKOG I POSEBNOG INTERESA ZA REPUBLIKU HRVATSKU

UREDBU O IZMJENAMA UREDBE O KRITERIJIMA ZA PROVEDBU POSTUPAKA ODABIRA I IMENOVANJA PREDSJEDNIKA I ČLANOVA UPRAVA TRGOVAČKIH DRUŠTAVA I DRUGIH PRAVNIH OSOBA OD STRATEŠKOG I POSEBNOG INTERESA ZA REPUBLIKU HRVATSKU

17.11.2016

Zagreb, 17. studenog 2016.

Predsjednica CID-a dr.sc. Ljiljana Katičić sudjelovala je danas je na Okruglom stolu u organizaciji Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) i Veleposlanstva Australije u RH o mogućnostima intenzivnijeg uključivanja žena u području znanosti, tehnologije, inženjerstva i matematike - „Žene u STEM-u“. Osnovni cilj ovog "četvrtastog stola"je predstavljanja iskustava žena koje su zaposlene u STEM (znanost, tehnologija, inženjerstvo i matematika) zanimanjima u Hrvatskoj.

Predsjednica Republike Kolinda Grabar - Kitarović je održala uvodno izlaganje gdje je istaknula da je cilj WiSTEM projekta jest potaknuti djevojke i mlade žene na razmatranje studija i karijera na području STEM-a te podržati one koje su već aktivne na tom polju da i dalje ustraju u razvoju svojih karijera u ovim zanimanjima. Jedan od ciljeva projekta jest i podići svijest relevantnih institucija o svemu potrebnom kako bi se žene zainteresirane za karijere u STEM-u usmjerilo i podržalo već za vrijeme njihovog školovanja. Žene su i dalje nedovoljno iskorišten potencijal koji značajno može pridonijeti ukupnom razvoju poduzetništva te utjecati na društvo u cjelini.

Naglasila je kako u „ znanosti, kao i u politici uostalom, nije presudan samo broj žena već njihova moć i utjecaj! Podržavam stoga svaku inicijativu, kao što je i ovaj skup, usmjerenu na osnaživanje žena, prije svega u vjeri da mogu sve što žele i u što vjeruju“.

http://predsjednica.hr/objava/1/1/1213


15.11.2016

Dvije agencije traže ravnateljeO Ministarstvu


11.11.2016

Stav stručnjaka: 'Hrvatska bi morala otkupiti MOL-ov dio Ine'


7.11.2016
Poštovani,

Dostavljamo Vam akt/e Vlade Republike Hrvatske.

Srdačan pozdrav,

Pisarnica
Vlada Republike Hrvatske
960-03-16-01-39_254.pdf

3.11.2016

Zagreb, 3. studenoga 2016.,
Predsjednica Hrvatskog Instituta Direktora Dr.sc. Ljiljana Katičić sudjelovala je na poziv Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) - Baza poslovnih žena Hrvatske , Europske banka za obnovu i razvoj (EBRD) i Veleposlanstva Finske u Republici Hrvatskoj na panel raspravi na temu jednakosti spolova i jednakog prava na obrazovanje za sve, pri čemu je posebna gošća bila Maria Lohela, predsjednica parlamenta Finske. Raznolikost, jednakost i ravnopravnost spolova uključeni su u obrazovanje i jezgru nacionalnog nastavnog plana i programa Finske. Neka od pitanja koja su otvorena na panelu bila su kako povećati konkurentnost i dobrobit malih naroda poput Finske i Hrvatske kroz obrazovanje i ravnopravnost spolova? Identična pitanja se postavljaju i prilikom imenovanje žena u Upravama, Upravnim i Nadzornim Odborima te Skupštinama Društva i zašto je tolika mala zastupljenost žena u Republici Hrvatskoj unatoč proporukama i zakonskoj odredbi koja financijski penalizira isto primjerice u politici.


23.10.2016

Darko Tipurić na seminaru Liderove akademije: Državnim tvrtkama treba kopernikanski preokret


20.10.2016Poštovani Predsjedniče Vlade,

Vama osobno i svim članovima Vlade izražavamo iskrenu čestitku ispred Hrvatskog Instituta Direktora.

Hrvatski Institut Direktora je neovisna, dobrovoljna i neprofitna udruga fizičkih i pravnih osoba osnovana u Splitu, 06. srpnja 2007. god., s osnovnim ciljem djelovanja da se funkcija direktora, članova upravnih i nadzornih odbora obavlja kao zasebna interdisciplinarna profesija. Zajedno sa Lider akademijom uz pokroviteljstvo ecoDa iz Bruxellesa organiziramo tijekom ovog mjeseca seminar iz korporativnog upravljanja za članove Uprava, Upravnih odbora te članova NO.

Hrvatski Institut Direktora je ravnopravni član Europske konfederacije udruženja Direktora – ecoDa i nezavisni je glas koji teži izvrsnosti u onome što radimo. Obrazovni program i konferencije, politika rada, vrednovanje radnih skupina s naglaskom na otvorena pitanja korporativnog upravljanja i njeno usuglašavanje sa Europskom Komisijom i Parlamentom su naš doprinos unutar Europske konfederacije Direktora - ecoDa.

Hrvatski Institut Direktora je kontinuirano radio pritisak na sve dosadašnje Vlade RH da se ozakone kriteriji imenovanja za članove Uprava, Upravnih odbora te članova NO.

Hrvatski Institut Direktora Vam daje snažnu podršku kao i partnerstvo kroz kvalitetnu suradnju i konstruktivan rad u cilju ostvarenja uspješnih javnih politika.

S poštovanjem,

Predsjednica Hrvatskog Instituta Direktora
Dr.sc. Ljiljana Katičić

19.10.20162. konferencija iz korporativnog upravljanja u 21 stoljeću
Poslovni tjednik Lider i Centar za istraživanje i upravljanje - CIRU uz visoko pokroviteljstvo Predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović kao i Hrvatskog Instituta Direktora na 2. konferenciji iz korporativnog upravljanja u Zagrebu dodijelio je nagradu za najbolju praksu korporativnog upravljanja u Hrvatskoj Atlantic Grupi, koju je ovdje predstavljao Emil Tedeschi, a kome je nagradu uručio Nikica Valentić, izaslanik predsjednice RH.

– Postoji duboko nerazumijevanje po pitanju korporativnog upravljanja i to kod političke, kao i akademske zajednice. Duboko nerazumijevanje postoji o upravama kompanija, posebno o dioničkim društvima, o ulozi uprava, nadzornih odbora i skupština. Postoji nerazumijevanje prilikom imenovanja ministara za članove nadzornih odbora, izjavio je Emil Tedeschi.

– Ljudi uzimaju funkcije misleći da pridonose rješavanju problema, a pritom se izlažu sukobu interesa – zaključio je.

Nagrade za izvrsnost u korporativnom upravljanju dobili su AD PLASTIK, ERICSSON NIKOLA TESLA, HRVATSKI TELEKOM, KONČAR ELEKTROINDUSTRIJA, MIV – Metalska industrija Varaždin, a priznanja za izvrsnost dobili su još i PODRAVSKA BANKA, PIK RIJEKA te OPTIMA TELEKOM.

Nagrade su dodijeljene na temelju rada Istraživačkog tima CIRU – a koji je analizirao rezultate svih dioničkih društava na redovitom i službenom tržištu Zagrebačke burze, te na osnovi dostavljenih upitnika i po SEECGAN metodologiji definirao ocjenu korporativnog upravljanja.

Dr.sc. Ljiljana Katičić


Najave

14.11.2016

Održan treći ciklus seminara o korporativnom upravljanju


1.11.2016

Završio drugi ciklus seminara o korporativnom upravljanju


27.10.2016

Dear all,

I am sending you all the links related to web stream of The 19th European Corporate Governance Conference 27 October 2016 in Brastislava.

http://bit.ly/2eAAGBL

Twitter:

Challenges for the Board: remuneration and transparency. Live webstream: http://bit.ly/2eAAGBL #19ECGC2016SK

The relationship between digital transformation and Corporate Governance. Live webstream: http://bit.ly/2eAAGBL #19ECGC2016SK

Audit Committees and the new regulatory paradigm. Live webstream: http://bit.ly/2eAAGBL #19ECGC2016SK

Join in: Digitization and Transparency – transforming the future of corporate governance. LIVE: http://bit.ly/2eAAGBL #19ECGC2016SK

Digitization and Transparency – transforming the future of corporate governance. Follow at LIVE: http://bit.ly/2eAAGBL #19ECGC2016SK

Follow European Corporate Governance community debate on future transformation. Live webstream: http://bit.ly/2eAAGBL #19ECGC2016SK


Linkedin:


Challenges for the Board: remuneration and transparency: 19th European Corporate Governance Conference. Live webstream: http://bit.ly/2eAAGBL #19ECGC2016SK

The relationship between digital transformation and Corporate Governance:19th European Corporate Governance Conference. Live webstream: http://bit.ly/2eAAGBL #19ECGC2016SK

Audit Committees and the new regulatory paradigm: 19th European Corporate Governance Conference. Live webstream: http://bit.ly/2eAAGBL #19ECGC2016SK

Join in on the conversation of Digitization and Transparency – transforming the future of corporate governance. LIVE: http://bit.ly/2eAAGBL #19ECGC2016SK

Digitization and Transparency – transforming the future of corporate governance. Follow at LIVE: http://bit.ly/2eAAGBL #19ECGC2016SK

Follow European Corporate Governance community debate on future transformation. Live webstream: http://bit.ly/2eAAGBL #19ECGC2016SK

Kind regards,

ecoDa - The European Confederation of Directors' Associations
http://www.ecoda.org

17.10.2016

OFEL 2017

5th International OFEL Conference on Governance, Management and Entrepreneurship
The Paradoxes of Leadership and Governance in the Postmodern Society
7th–8th April 2017
Dubrovnik, Croatia

CALL FOR PAPERS


OFEL 2017 - Fourth Call for Papers.pdf

29.9.2016


Newsletter: Autumn Newsletter 201626.9.2016


Osvojite stipendiju za dvomjesečni seminar “Korporativno upravljanje” u organizaciji LIDER akademije!


26.9.2016


DAN VELIKIH PLANOVA - 8. MEĐUNARODNA KONFERENCIJA


23.9.2016


Get registered for the 4th webinar of our series!
Subject: EU/US boards’ approach to cyber risk governance: towards a common view?
Time: 14th October 2016 at 15.00 CET, 14.00 GMT
Organizers: The webinar is being hosted by the European Confederation of Directors' Associations (ecoDa), AIG, the Federation of European Risk Managers' Associations (FERMA) and in close cooperation with the Internet Security Alliance (ISA).
Speakers: Keynote Speakers: John Carlin (US Assistant Attorney General - National Security) & Mark Hughe (CEO BT Security). The Keynote speeches will be followed by a debate with Philippe Cotelle (Airbus Defence & Space) and Mark Camillo (AIG).
Roger Barker (IoD/ecoDa) will moderate the debate.
A unique chance to get insights on the way the US federal government is supporting business to mitigate the cyber risk; how US Boards are tackling this issue and if they perform better than EU Boards.

WEBINAR - 14 October 2016

27.8.2016


SEMINAR: KORPORATIVNO UPRAVLJANJE – za članove nadzornih i upravnih odbora te upravnih vijeća

Korporativno upravljanje za sadašnje i buduće članove nadzornih i upravnih odbora te upravnih vijeća, seminar je koji će se u organizaciji Lider akademije održati od 21. listopada do 17. prosinca, a na kojemu će se u 50 nastavnih sati temeljito razraditi svi procesi i ciljevi korporativnog upravljanja.

15.6.2016

OFEL 2017, CIRU


Sponzori:

DEKRA