CID BAZA ČLANOVA

powered by DEKRA Zapošljavanje

Arhiva objave


12.2.2017

G. Marić: Analiza ugovora pokazala šarolikost i neujednačenost plaća u upravama državnih tvrtki


8.2.2017

HUP i EBRD pomažu mladima u povećanju izgleda za zapošljavanje


Hrvatski Institut Direktora i Predsjednica Dr.sc. Ljiljana Katičić daju snažnu podršku HUP i EBRD projektu mentoriranja mladih studenta za stjecanje praktičnih iskustva i vještina za zapošljavanje u Republici Hrvatskoj. Prvi sastanak mentorica održan je 02. veljače 2017. god., u prostorima HUP-a a u treningu mentoriranja aktivno je sudjelovala i Predsjednica Hrvatskog Instituta Direktora Dr.sc. Ljiljana Katičić u ulozi mentorice mladim studentima.

Hrvatska udruga poslodavaca (HUP) u suradnji s Europskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD) pokrenula je Inicijativu privatnog sektora za mlade kojom kroz suradnju s privatnim poduzećima, profesionalnim udrugama žena i obrazovnim ustanovama želi mladima omogućiti stjecanje praktičnih znanja i vještina tijekom školovanja kako bi se povećali njihovi izgledi za zapošljavanje. Unutar 18 mjeseci, koliko je predviđeno trajanje Inicijative privatnog sektora za mlade, cilj je za 100 studenata omogućiti kvalitetnu izobrazbu na radnom mjestu kako bi stekli vještine s kojima u budućnosti mogu uspješno konkurirati na tržištu rada i napredovati u karijeri.

Inicijativa je osmišljena kao odgovor na problem neusklađenosti vještina mladih ljudi s potrebama tržišta rada i ograničenosti gospodarskih mogućnosti za žene u tranzicijskom gospodarstvu. Kroz Inicijativu privatnog sektora za mlade primjenjivat će se dva modela učenja utemeljenog na radu – studentska praksa i mentorstvo.

Ovom prilikom pozivamo sve članove CID-a za aktivno uključivanje u program - Inicijativa privatnog Sektor za mlade!

Ljiljana Katičić, Ph.D.


1.2.2017

Bruxelles, 31 siječanj 2016 - Europska konfederacija udruga Direktora (eCODA) je izabrala Irena Prijovic za novu predsjednicu ecoDa. Gospođa Prijovic je Predsjednica Udruge slovenskih Direktora (SDA) osnovana 1997. Ona je dugogodišnji član eCODA odbora i lider izvrsnosti u korporativnom upravljanju.

Hrvatski Institut Direktora čestita Ireni Prijović na imenovanju koja preuzima predsjedanje 1. travnja 2017. godine.

http://ecoda.org/news-details/article/press-release-the-european-confederation-of-directors-associations-ecoda-has-elected-ms-irena-p/

 
1.2.2017

Svečano dodijeljeni certifikati Liderove akademije za Seminar o korporativnom upravljanju

022-023 certifikati.pdf


5.1.2017

G20/OECD Principles of Corporate Governance

21.12.2016


Poštovani,

Zahvaljujemo se svim našim individualnim i korporativnim članovima te partnerima CID-a na suradnji u poslovnoj godini koju ispraćamo. Želimo u suradnji sa Vama tijekom 2017. god., ostvariti obilje individualnih i korporativnih poslovnih rezultata u razvoju profesionalnih sposobnosti članova nadzornih i upravnih odbora te promociji vodstva koje je vitalno za poslovni svijet!

Blagoslovljen Božić i uspješnu 2017. god.!

S poštovanjem,

Predsjednica CID-a

Dr.sc. Ljiljana Katičić18.12.2016

EU Institutions reached a deal on the Shareholders Rights Directive last week under the Slovak Presidency. The compromise represents a step forward by promoting the reliability of proxy advisors, by stimulating shareholder dialogue and shareholder monitoring, (also in relation to executive remuneration) and by increasing the scrutiny on related parties’ transactions.


The judgement whether the directive will effectively lead to more engagement and long-term thinking from institutional investors and succeed in facilitating the exercise of shareholder rights is certainly more controversial. Especially in models with dispersed shareholding, it remains to be seen whether this Directive will ultimately result in more effective shareholder monitoring. As ecoDa questioned in previous position papers, turning passive and fragmented shareholders into active monitors is a great challenge. The result could well be that it will create a much more powerful position in a very concentrated market of proxy advisors (with potentially a kind of concerted action above the 30% level). Is that what the EU wants to achieve? Should we, at the same time, not devote more energy to further developing the professionalism of boards as the first monitor, whatever the shareholding model might be?

At the other hand, ecoDa is pleased that the EU directive explicitly recognizes the differences in corporate governance models that prevail in European Member States. The compromise offers indeed more flexibility to Member States, e.g. in the way they plan to implement the say on pay. The directive also moves away from the one-size-fits-all approach and allows SMEs to make remuneration one item on the agenda of the general assembly without a formal vote.

As stated by Lutgart Van den Berghe (Chairwoman of ecoDa’s Policy Committee), “the EU is not evolving away from the Comply or Explain example”. For instance, proxy advisors must specify their reference code of conduct and if they do not apply it, they have to explain why. Institutional investors and asset managers must publish annually how their commitment policy has been implemented. “It is now up to the business community to make it work“, as added by Lutgart Van den Berghe.

The compromises comes at a point in time when the debate on Corporate Governance is shifting to a more stakeholder-oriented approach and when there is a growing demand to balance better the interests of shareholders with the interests of other stakeholders. “Companies should develop a governance model that allows them to make decisions in the long-term interest of their company, their shareholders, and other stakeholders. If too much attention is paid to excessive formalism, we may lose sight of the true essence of good governance: Making the enterprise not just more governance-compliant, but more successful and sustainable for all.” concluded Turid Elizabeth Solvang, ecoDa Chair.

Read more...  
1.12.2016

Natjecaj_za_glavnog_ravnatelja_HRT-a_-30.11.2016.pdf

30.11.2016


Marić je kazao i to da je u 22 javna poduzeća potpuna blokada i da u njima treba hitno donijeti odluku o imenovanju ili predsjednika uprave ili manjeg broja članova nadzornog odbora. Potom će se u javnim natječajima, koji kreću nakon Nove godine, imenovati svi članovi i uprave i nadzornih odbora.
Do njihova imenovanja bit će prijelazno rješenje kada će se u tim tvrtkama imenovati čelnici na rok od šest mjeseci.

Bonusi i otpremnine za uprave društava u državnom vlasništvu više se neće isplaćivati na dosadašnji način da predsjednici nadzornih odbora svojevoljno odlučuju o uvjetima isplata, već će nadzorni odbori po tom pitanju dobiti upute od resornog ministarstva, kazao je Marić.

http://lider.media/aktualno/biznis-i-politika/hrvatska/goran-maric-umjesto-upravljanja-prelazimo-na-gospodarenje-drzavnom-imovinom/


27.11.2016


ODLUKU O IZMJENAMA ODLUKE O UVJETIMA I POSTUPKU ZA IZBOR I/ILI IMENOVANJE KANDIDATA ZA ČLANOVE NADZORNIH ODBORA U TRGOVAČKIM DRUŠTVIMA OD STRATEŠKOG I POSEBNOG INTERESA ZA REPUBLIKU HRVATSKU

UREDBU O IZMJENAMA UREDBE O KRITERIJIMA ZA PROVEDBU POSTUPAKA ODABIRA I IMENOVANJA PREDSJEDNIKA I ČLANOVA UPRAVA TRGOVAČKIH DRUŠTAVA I DRUGIH PRAVNIH OSOBA OD STRATEŠKOG I POSEBNOG INTERESA ZA REPUBLIKU HRVATSKU

17.11.2016

Zagreb, 17. studenog 2016.

Predsjednica CID-a dr.sc. Ljiljana Katičić sudjelovala je danas je na Okruglom stolu u organizaciji Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) i Veleposlanstva Australije u RH o mogućnostima intenzivnijeg uključivanja žena u području znanosti, tehnologije, inženjerstva i matematike - „Žene u STEM-u“. Osnovni cilj ovog "četvrtastog stola"je predstavljanja iskustava žena koje su zaposlene u STEM (znanost, tehnologija, inženjerstvo i matematika) zanimanjima u Hrvatskoj.

Predsjednica Republike Kolinda Grabar - Kitarović je održala uvodno izlaganje gdje je istaknula da je cilj WiSTEM projekta jest potaknuti djevojke i mlade žene na razmatranje studija i karijera na području STEM-a te podržati one koje su već aktivne na tom polju da i dalje ustraju u razvoju svojih karijera u ovim zanimanjima. Jedan od ciljeva projekta jest i podići svijest relevantnih institucija o svemu potrebnom kako bi se žene zainteresirane za karijere u STEM-u usmjerilo i podržalo već za vrijeme njihovog školovanja. Žene su i dalje nedovoljno iskorišten potencijal koji značajno može pridonijeti ukupnom razvoju poduzetništva te utjecati na društvo u cjelini.

Naglasila je kako u „ znanosti, kao i u politici uostalom, nije presudan samo broj žena već njihova moć i utjecaj! Podržavam stoga svaku inicijativu, kao što je i ovaj skup, usmjerenu na osnaživanje žena, prije svega u vjeri da mogu sve što žele i u što vjeruju“.

http://predsjednica.hr/objava/1/1/1213


15.11.2016

Dvije agencije traže ravnateljeO Ministarstvu


11.11.2016

Stav stručnjaka: 'Hrvatska bi morala otkupiti MOL-ov dio Ine'


7.11.2016
Poštovani,

Dostavljamo Vam akt/e Vlade Republike Hrvatske.

Srdačan pozdrav,

Pisarnica
Vlada Republike Hrvatske
960-03-16-01-39_254.pdf

3.11.2016

Zagreb, 3. studenoga 2016.,
Predsjednica Hrvatskog Instituta Direktora Dr.sc. Ljiljana Katičić sudjelovala je na poziv Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) - Baza poslovnih žena Hrvatske , Europske banka za obnovu i razvoj (EBRD) i Veleposlanstva Finske u Republici Hrvatskoj na panel raspravi na temu jednakosti spolova i jednakog prava na obrazovanje za sve, pri čemu je posebna gošća bila Maria Lohela, predsjednica parlamenta Finske. Raznolikost, jednakost i ravnopravnost spolova uključeni su u obrazovanje i jezgru nacionalnog nastavnog plana i programa Finske. Neka od pitanja koja su otvorena na panelu bila su kako povećati konkurentnost i dobrobit malih naroda poput Finske i Hrvatske kroz obrazovanje i ravnopravnost spolova? Identična pitanja se postavljaju i prilikom imenovanje žena u Upravama, Upravnim i Nadzornim Odborima te Skupštinama Društva i zašto je tolika mala zastupljenost žena u Republici Hrvatskoj unatoč proporukama i zakonskoj odredbi koja financijski penalizira isto primjerice u politici.


23.10.2016

Darko Tipurić na seminaru Liderove akademije: Državnim tvrtkama treba kopernikanski preokret


20.10.2016Poštovani Predsjedniče Vlade,

Vama osobno i svim članovima Vlade izražavamo iskrenu čestitku ispred Hrvatskog Instituta Direktora.

Hrvatski Institut Direktora je neovisna, dobrovoljna i neprofitna udruga fizičkih i pravnih osoba osnovana u Splitu, 06. srpnja 2007. god., s osnovnim ciljem djelovanja da se funkcija direktora, članova upravnih i nadzornih odbora obavlja kao zasebna interdisciplinarna profesija. Zajedno sa Lider akademijom uz pokroviteljstvo ecoDa iz Bruxellesa organiziramo tijekom ovog mjeseca seminar iz korporativnog upravljanja za članove Uprava, Upravnih odbora te članova NO.

Hrvatski Institut Direktora je ravnopravni član Europske konfederacije udruženja Direktora – ecoDa i nezavisni je glas koji teži izvrsnosti u onome što radimo. Obrazovni program i konferencije, politika rada, vrednovanje radnih skupina s naglaskom na otvorena pitanja korporativnog upravljanja i njeno usuglašavanje sa Europskom Komisijom i Parlamentom su naš doprinos unutar Europske konfederacije Direktora - ecoDa.

Hrvatski Institut Direktora je kontinuirano radio pritisak na sve dosadašnje Vlade RH da se ozakone kriteriji imenovanja za članove Uprava, Upravnih odbora te članova NO.

Hrvatski Institut Direktora Vam daje snažnu podršku kao i partnerstvo kroz kvalitetnu suradnju i konstruktivan rad u cilju ostvarenja uspješnih javnih politika.

S poštovanjem,

Predsjednica Hrvatskog Instituta Direktora
Dr.sc. Ljiljana Katičić

19.10.20162. konferencija iz korporativnog upravljanja u 21 stoljeću
Poslovni tjednik Lider i Centar za istraživanje i upravljanje - CIRU uz visoko pokroviteljstvo Predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović kao i Hrvatskog Instituta Direktora na 2. konferenciji iz korporativnog upravljanja u Zagrebu dodijelio je nagradu za najbolju praksu korporativnog upravljanja u Hrvatskoj Atlantic Grupi, koju je ovdje predstavljao Emil Tedeschi, a kome je nagradu uručio Nikica Valentić, izaslanik predsjednice RH.

– Postoji duboko nerazumijevanje po pitanju korporativnog upravljanja i to kod političke, kao i akademske zajednice. Duboko nerazumijevanje postoji o upravama kompanija, posebno o dioničkim društvima, o ulozi uprava, nadzornih odbora i skupština. Postoji nerazumijevanje prilikom imenovanja ministara za članove nadzornih odbora, izjavio je Emil Tedeschi.

– Ljudi uzimaju funkcije misleći da pridonose rješavanju problema, a pritom se izlažu sukobu interesa – zaključio je.

Nagrade za izvrsnost u korporativnom upravljanju dobili su AD PLASTIK, ERICSSON NIKOLA TESLA, HRVATSKI TELEKOM, KONČAR ELEKTROINDUSTRIJA, MIV – Metalska industrija Varaždin, a priznanja za izvrsnost dobili su još i PODRAVSKA BANKA, PIK RIJEKA te OPTIMA TELEKOM.

Nagrade su dodijeljene na temelju rada Istraživačkog tima CIRU – a koji je analizirao rezultate svih dioničkih društava na redovitom i službenom tržištu Zagrebačke burze, te na osnovi dostavljenih upitnika i po SEECGAN metodologiji definirao ocjenu korporativnog upravljanja.

Dr.sc. Ljiljana Katičić4.10.2016Predsjednica CID-a Dr.sc. Ljiljana Katičić 1. listopada 2016. god. sudjelovala u radu HUP-ove panel rasprave „Primjena ženskih kvota u politici – lekcije za ženske kvote u gospodarstvu“
Danas je održana konferencija Hrvatske udruge žena u pravnoj profesiji (HUZUPP) uz institucionalnu podršku Europske banke za obnovu i razvitak (EBRD) i Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) na temu ženskih kvota u gospodarstvu i politici.

Uvodna predavanja o važnosti profesionalnog udruživanja žena u pravnoj profesiji održale su Jackie Jones iz Velike Britanije, predsjednica krovne europske udruge pravnica (European Women Lawyers Association, EWLA) i Sabine Overkämping, predsjednica Odbora za europsko i međunarodno pravo Njemačke udruge pravnica. Sudionice konferencije su imale priliku čuti o dosadašnjim projektima i suradnji članica EWLA koja je rezultirala projektom European Women Shareholders Demand Gender Equality (EWSDGE) koji je financirala Europska komisija u iznosu od 485.000 EUR. Projektne aktivnosti rezultirale su usvajanjem zakona o obveznim ženskim kvotama u gospodarstvu u Njemačkoj, Francuskoj, Italiji i drugim EU zemljama.

U Hrvatskoj smo suočeni s podzastupljenosti žena na ključnim pozicijama kako u politici tako i u gospodarstvu. Važno je ustrajati na promjenama te kontinuirano raditi na razvoju talenata, ali paralelno razmotriti i mogućnost uvođenja obvezujućih kvota za trgovačka društva koja kotiraju na Zagrebačkoj burzi kako bi se pridonijelo kvaliteti korporativnog upravljanja. Samo ono društvo koje uključuje svoje podzastupljene skupine može biti dugoročno održivo i konkurentno. Zaziranje od kvota je neopravdano iz niza razloga, primarno zbog toga jer je unutar EU dokazana izravna povezanost prosperiteta kompanije i rodno uravnoteženih nadzornih odbora.

http://lider.media/aktualno/biznis-i-politika/hrvatska/huzupp-hrvatskoj-su-nuzno-potrebne-zenske-kvote-u-gospodarstvu-i-politici/

3.10.2016Najveća međunarodna udruga naftnih inženjera i stručnjaka Society of Petroleum Engineers (SPE) vezanih za istraživanje i proizvodnju nafte i plina, održala je svoju godišnju konferenciju u Dubai od 26.-28. rujna 2016. godine. Godišnji susret članova nastoji ubrzati primjenu koporativnih inovacija u tehničkim disciplinama vezanih za razvoj naftne i plinske industrije. Na skupu je pozvan i predstavnih Hrvatskog ogranka SPE-a te član Hrvatskog Instituta Direktora doc. dr.sc. Vladislav Brkić, predsjednik Ogranka SPE u Hrvatskoj.

Vrhunac svjetske konferencije za Hrvatsku je dodjela nagrade za izvrsnost i inovativnost u radu koju je primio naš član doc. dr.sc. Vladislav Brkić od predsjednika SPE-a Nathan Meehan, višeg izvršnog savjetnik Baker Hughes.

Ova prestižna nagrada prepoznaje pojedince u svijetu s iznimnim programom širenja korporativog upravljanja tehničkim znanjima, umnožavanjem članstva, razvojem otvorene komunikacije, odličnom interakcijom sa studentima i ostalim stručnim udrugama u zemlji i inozemstvu u svezi razvoja korporativnog upravljanja tehničkim disciplinama.

Hrvatski Institut Direktora čestita našem članu Vladislavu na ovoj prestižnoj međunarodnoj nagradi za izvrsnost u naftnoj i plinskoj industriji!

Predsjednica CID-a dr.sc. Ljiljana Katičić

2.10.2016S Bazom poslovnih žena do većeg broja žena na upravljačkim pozicijama


2.10.2016Ako želimo pomladiti uprave javnih poduzeća, bit će dovoljno da kandidati imaju pet godina iskustva


16.9.2016Tjednik Lider i CIRU dodijelili nagrade tvrtkama za najbolje korporativno upravljanjeEmil Tedeschi: U Hrvatskoj postoji duboko nerazumijevanje korporativnog upravljanjaTransparentnost je lajtmotiv korporativnog upravljanja u 21. stoljećuIskustva najboljih dioničkih društava: Zašto su njihova načela korporativnog upravljanja tako uspješnaTipurić: Kod većine dioničkih društava u Hrvatskoj nema tehnika zaštite manjinskih dioničara


08.09.2016Zdenko Balen, predsjednik Hrvatske revizorske komore: Revizorske propise kreiraju nam oni koji nisu ostvarili ambicije u reviziji


07.09.2016Đuro Njavro: Nova Vlada od prvog dana treba primjenjivati istinski profesionalizam u upravi i javnim poduzećima


06.09.2016Jakša Barbić, akademik: Uprava i nadzorni odbor moraju djelovati u interesu društva, a ne dioničara

 
05.09.2016

Darko Tipurić: Kroz 10 godina outsourcing u Hrvatskoj bit će na razini zemalja EU

 

27.8.2016


Poništenje javnih natječaja za odabir direktora društava i člana uprave objavljenih 27.07.2016. u NN 69/2016

1.8.2016

Zračna luka Zadar d.o.o. - javni natječaj za odabir direktora društva 27.07.2016
Zračna luka Split d.o.o. - javni natječaj za odabir direktora društva 27.07.2016
Zračna luka Rijeka d.o.o. - javni natječaj za odabir direktora društva 27.07.2016
Zračna luka Osijek d.o.o. - javni natječaj za odabir direktora društva 27.07.2016
Zračna luka Zagreb d.o.o. - javni natječaj za odabir direktora društva 27.07.2016
Zračna luka Dubrovnik d.o.o. - javni natječaj za odabir direktora društva 27.07.2016
Zračna luka Pula d.o.o. - javni natječaj za odabir člana Uprave 27.07.2016
Hrvatska kontrola zračne plovidbe d.o.o. - javni natječaj za odabir direktora društva 27.07.2016

3.7.2016

Upravljanje rizicima – Kad prijetnje sagledavate cjelovito, možete ih pretvoriti u priliku 02/07/2016 lider.media


1.7.2016

Odašiljači i veze d.o.o. - javni natječaj za odabir predsjednika Uprave i članova Uprave 29.06.2016
Hrvatska pošta d.d. - javni natječaj za odabir predsjednika Uprave i članova Uprave 29.06.2016

30.6.2016U novom broju Lidera: Bitka za državne tvrtke – Tehnička vlast povlači sumnjive kadrovske poteze

29.6.2016


Hrvatske ceste d.o.o. - ispravak javnog natječaja za odabir predsjednika Uprave i članove Uprave 24.06.2016

23.6.2016

Hrvatske ceste d.o.o. - javni natječaj za odabir predsjednika Uprave i članove Uprave 17.06.2016
Hrvatske autoceste d.o.o. - javni natječaj za odabir predsjednika i člana Uprave 17.06.2016
HŽ Infrastruktura d.o.o. - javni natječaj za odabir predsjednika Uprave i članove Uprave 17.06.2016

27.5.2016

How good is “good” governance?


Anderson with Turnbull The Director's Chair May 2016.pdf

26.5.2016


Zakon o računovodstvu NN 78/15

23.5.2016

Javni natječaj za ravnatelja i zamjenika ravnatelja CERP-a
Obrasci - Izjave za kandidate članova NO i uprave


Uredba o kriterijima za provedbu postupaka odabira i imenovanja predsjednika i članova uprava trgovačkih društava i drugih pravnih osoba od strateškog i posebnog interesa za Republiku Hrvatsku


Postkonferencijski izvještaj - LIDER konferencija - OFEL.pdf


Dynamics of Organizational Change: Beyond Identity and Reputation

ECODA_CG Guidance and Principles for Unlisted Companies in Europe.pdf

Tri razloga za oprez u privatizaciji svih državnih tvrtki pdf

Guide to Directors Duties and Liabilities pdf 

Corporate Governance Compliance and Monitoring Systems across the EU pdf


Sponzori:

DEKRA